Sonneruplund.dk

     
  English version
     
Æble   Æblesorter
     
  Æbleoversigt i fotos
     
Kimblade fra æbleplante   Så et æbletræ
     
Podning af æbletræ   Podning af æbletræer
     
Okulation   Okulation og chip-budding
     
Befrugtet æble   Stikordsliste
     
Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til indhold så send en mail.
Kontaktoplysninger
     

Andre sider med fotos

     
Grønsisken   Fotogallerier mm
   
  Surrealistisk fotografi
   
Rejse til Kina   Fotos af fugle, insekter og fotos fra rejse til Kina
     
  Bella Boskob
     
  Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pigeon
 
Mutzu æbleblomster
 
 
Æblesorter   Æbleblomster
 
     
   
     
 

Genmodificering af æbler
Endnu er ingen genetisk modificerede æbler blevet godkendt noget som helst sted i verden. Det sker næppe heller i de kommende år. Det forventes dog, at mængden af GM æble-feltforsøg vil blive øget. Ved udgangen af 2006 var ni markforsøg med GM-æbler registreret i EU. Talrige feltundersøgelser har været undervejs i USA.

Ildsot der er forårsaget af bakterier har spredt sig over hele Europa og ført til betydelige tab i de seneste år. Ildsot er meget smitsom, det påvirker æbler, pærer, og kvæde. Der er ingen kendte midler til bekæmpelse af ildsot, der anses for økologiske og sikre. Æbleskurv og meldug er svampesygdomme, som også er ansvarlig for betydelige tab.

Af denne grund arbejdes der på at udvikle nye muligheder for planters forsvar ved hjælp af genteknologi. Visse gener, der producerer stoffer, der enten ødelægge patogener eller blokere infektion er forsøgt overført til æbler. Et gen der er isoleret fra en svamp får æbler til at producere chitinase. Dette  enzym kan nedbryde cellevæggene i svampe. Der er mange andre aktive stoffer svarende til dette, der er kodet af kendte gener. Flere af disse gener er ved at blive afprøvet i æbler.

Æble allergi
Danske forskere er er involveret i et EU-forskningsprojekt, hvor formålet er at lave allergivenlige æbler. Man genmodificerer æbleplanten, så den selv hæmmer det allergifremkaldende protein. Man neutraliserer det allergifremkaldende gen ved at bygge et hæmmende genetisk spejlbillede.

På Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet under Aarhus Universitet i Årslev på Fyn, har forskerne nu fremavlet et genmodificeret Elstar æble, som allergikere kan tåle at spise. Æblerne er fremavlet i et drivhus, og de skal nu sendes til Holland, hvor de skal testes på en gruppe forsøgspersoner med allergi.

Omkring 70% af patienter med birkepollenallergi er også allergiske over for æbler. Det skyldes, at æbler indeholder et protein ved navn Mal d 1, som ligner allergenet Bet v 1 fra birkepollen.
Æblesorter som Golden Delicious, Granny Smith og Cox Orange har et højt indhold af Mal d 1 og er derfor meget allergene. Sorter som Gloster og Belle De Boskoop har et lavt indhold, og indholdet i Elstar ligger omkring middel.

Opbevaring af æbler ved 4°C øger mængden af Mal d 1-proteinet, hvorfor friske æbler er de mindst allergene. Mal d 1 er meget ustabilt og går i stykker under tilberedning med varme.

Ifølge The European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients´ Assosiation lider omkring 4% voksne og 8% børn i EU af fødevareallergi. Kløe og opsvulmning af læber, tunge og svælg er blandt de ubehagelige symptomer på fødevareallergi, og derfor undgår mange allergikere frugt og grønt i deres kost. Set fra en ernæringsmæssig vinkel er det uheldigt, fordi frugt og grønt indeholder mange vigtige næringsstoffer. Derfor er det interessant at udvikle nye sorter af frugt og grønt, som allergikere kan tåle (se www.isafruit.org).
 
 
 
  Følgende æblesorter skulle have et lavt indhold af Mal d 1 proteinet, og derfor være mindre allergene.  
     
   
     
     
     
 
 
   
     
     
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Støt denne hjemmeside