Sonneruplund.dk

     
  English version
     
Æble   Æblesorter
     
  Æbleoversigt i fotos
     
Kimblade fra æbleplante   Så et æbletræ
     
Podning af æbletræ   Podning af æbletræer
     
Okulation   Okulation og chip-budding
     
Befrugtet æble   Stikordsliste
     
Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til indhold så send en mail.
Kontaktoplysninger

   
  Sonneruplund.dk
på Facebook

   

Andre sider med fotos

     
Grønsisken   Fotogallerier mm
   
  Surrealistisk fotografi
   
Rejse til Kina   Fotos af fugle, insekter og fotos fra rejse til Kina
     
  Bella Boskob
     
  Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pigeon
 
Mutzu æbleblomster
 
 
Æblesorter   Æbleblomster
 
     
   
     
     
 

Podekviste, podemateriale

 
 
Podekviste i toppen af æbletræ
Podekviste til kopulation og barkpodning indsamles fra sunde og sygdomsfri første års skud fra moderplanten. De bedste og kraftigste finder man i toppen af træet. På ældre træer kan det være svært at finde årsskud. Så må man prøve med det materiale man kan få, eller skære træet tilbage, så der dannes årsskud næste år.
 
     
 

Podekviste kan høstes i frostfrie perioder fra tidlige vinter og indtil ind i april (optimalt før 10. marts). Skærer man podekviste sent på foråret, skal man sørge for, at rodmaterialet er mindst lige så langt fremme i udvikling som podekvistene. Det kan sikres ved at rodmaterialet er plantet i potter og stillet i koldt drivhus en uge til 14 dage inden podningen.
Midt i april 2011 opdagede jeg, at mosegrisene havde spist roden på et mine træer, som jeg havde importeret fra Finland. Jeg tog podekviste fra træet og satte dem i vand nogle dage. Da jeg kunne se at knopperne udviklede sig, podede jeg på grundstammer jeg havde pottet midt i marts. Den sidste podning lavede jeg 28 april 2011. Alle podningerne lykkedes.

 
     
 
Podekviste med mærkat
Det er vigtigt at få podekvistene mærket, så snart de er klippet.
 
     
 
Podekviste indpakket i avis
Skal podekviste gemmes, er den sikreste metode at pakke dem ind i fugtigt avispapir og grave dem lidt ned i en ikke vandlidende jord. Her bevarer de den rette temperatur og fugtighed. Det kan ikke anbefales at gemme podekviste i længere tid i køleskab. Temperaturen er for høj.
 
     
 
Podekvist i vand, æble.
Når tiden er kommet, hvor der skal podes, kan man stille podekvistene i vand, som man gør med afskårne blomster. Har podekvistene været opbevaret, klipper man det nederste af podekvisten af, indtil man kan se friskt ved og bark. Stillet i vand, overlever podekvistene sagtens en uge eller mere.
 
   
 

Podekviste kan i Danmark bestilles hos Pometet i Tåstrup, hos De Gamle Sorter eller hos Blomstergården. Podekvistene skal normalt bestilles inden midt i december måned, og leveres normalt sidst i marts. Det er muligt at bestille podekviste fra England hos Brogdale Farm, hvor den engelske natiolale frugtsamling findes. Hvis sorten findes hos Brogdale Farm kan den søges i NFC's database.

 
     
  Se også:  
  Om at skære og gemme podekviste

 
  Podning med hvilende øjne og podekviste skåret i oktober 2014.  
     
  Retur til Podning  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Støt denne hjemmeside