Sturmer Pippin
Sturmer Pippin er opstået af en Ribston kerne sået af Dillistone, Rectory House, Sturmer, ved Haverhill i Suffolk, England. Fadersorten menes at være Nonpareil, Da Ribston træet stod tæt ved et Nonpareil træ, så grenene voksede ind imellem hinanden. Sorten kom i handelen 1831.
Sturmer Pippin er også en historisk interessant æble, fordi det blev bragt til Australien i det 19. århundrede af engelske udvandrere, hvor æblets lange holdbarhed gjorde, at man kunne eksportere æblerne til England.
Mine podekviste har jeg fået fra et træ i Malergårdens gamle have.
Træet er hårdført, og frugtbarheden er meget stor. Det har en lidt opret, middelkraftig vækst og opnår Middelstørrelse. Især i fugtige somre kommer der nogen skurv på æblerne.
Æblet er af middelstørrelse, ca 67 mm bred og 56 mm høj. Formen er afstumpet kegleformet. Skinnet er glat. Grundfarven er grøn, der går over i gulliggrøn eller grønlig lysegul under lagring. Solsiden er mere eller mindre dækket med brunlig-rødt. Lyse brune punkter er sparsomt spredt over frugten. Frugten er ofte dækket af netagtige rustmønstre. Kødet er grønlighvidt, fint, fast, senere skørt og saftigt med en behagelig kraftig vinsyrlig og behagelig Aroma.
Æblerne plukkes så sent som muligt, fra sidst i oktober og ind i november. Æbler kan bruges fra februar til juni – juli. Æblet er et godt spiseæble i forår og forsommer, og kan også bruges i køkkenet.