Sonneruplund.dk

     
Æble   Æblesorter
     
  Æbleoversigt i fotos
     
Kimblade fra æbleplante   Så et æbletræ
     
Podning af æbletræ   Podning af æbletræer
     
Okulation   Okulation og chip-budding
     
Befrugtet æble   Stikordsliste
   
  English version
   
Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til indhold så send en mail.
Kontaktoplysninger

   
  Sonneruplund.dk
på Facebook

   

Andre sider med fotos

     
Grønsisken   Fotogallerier mm
   
  Surrealistisk fotografi
   
Rejse til Kina   Fotos af fugle, insekter og fotos fra rejse til Kina
     
  Bella Boskob
     
  Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pigeon
 
Mutzu æbleblomster
 
 
Æblesorter   Æbleblomster
 
     
   
     
 
 
 

Æblebestemmelse

 
 
Æblebestemmelse - blomst med støvtråde Æblebestemmelse - kernehus med kerner Æblebestemmelse - stilk i stilkgrube
 
 
Skal man bestemme en æblesort, er det vigtigt at kigge på detaljerne som blomst med støvtråde, kernehus med kerner og stilk i stilkgruben m.m. Man skal helst have 5 til 10 æbler for at kunne vurdere, hvad der er det mest typiske for sorten.
 
 
 
 

Æblenøgle – bestem din æblesort
På Pometet hjemmeside findes nu en æblenøgle, der dels kan bruges til bestemmelse af en æbelsort, man har i haven, og som man ikke kender navnet på, og dels kan bruges til at finde en æblesort ud fra de egenskaber man ønsker æblet skal have.
Æblenøglen er skabt i et samarbejde mellem IT-manager Jonas Nordling fra Nordisk Genbanks hovedkontor i Alnarp i Sverige og Pometets medarbejdere på Københavns Universitet: lektor Torben Toldam-Andersen og forskningsassistent Maren Korsgaard.
Nøglen efterligner det, som en æbleekspert normalt gør, når han/hun leder efter sorter med netop de karaktertræk, som det ukendte æble har. Først spørger Æblenøglen brugeren om en masse typiske træk ved det ukendte æble. Det gælder de ydre træk som form og farve, farvens mønster, æblets størrelse, stilk og bæger. Inde i æblet er der flere detaljer omkring bæger og kernehus, som man kan beskrive. Desuden spørges til smag, sæson og holdbarhed og endelig kan man beskrive blomsten og selve træet.

Æblenøglen er bygget op, så det er valgfrit, hvad og hvor meget, man svarer på. Nøglen gør det, at hver gang man beskriver en egenskab ved et æble, udvælger nøglen de æblesorter, der matcher til beskrivelsen bedst muligt. Derefter kan man klikke ind på de udvalgte sorter, hvor billeder og beskrivelse af sorten normalt vil afsløre, om man har fundet æblet.
Æblenøglen indeholder beskrivelser af ca. 250 oprindeligt danske sorter, og ca. 75 sorter internationale sorter, som har været almindeligt dyrket i Danmark. Ikke alle æblesorter er med i databasen, hvorfor det ikke er sikkert at man finder det ønskede æble. Nøglen vil løbende blive opdateret og udbygget med nye sorter og nye observationer på de eksisterende sorter, når ny viden foreligger fra forskningsprojekterne ved Pometet.
For i praksis at anvende æblenøglen, skal man have 5 til 10 æbler af sorten. Æblerne skal være veludviklede og så typiske som muligt. For at kunne besvarer en del af spørgsmålene skal man bruge æbler, der er delt både på lang og på tværs.

Æblenøglen findes her: Pometets æblenøgle.

For at kunne bruge æblenøglen i ”marken”, har jeg skrevet alle spørgsmålene ind i et skema, der kan printes ud. Man skal kun svare på de spørgsmål, hvor man er temmelig sikker på svaret. Der er til sidst et supplement med nogle spørgsmål, der ikke er til anvendelse i æblenøglen, men som er gode at have med til beskrivelsen af æblet.

Skemaet findes her: Spørgsmålene i Pometets æblenøgle.

Bladenes takker kan hjælpe med til at bestemme æblesorten.

 
     
   
     
 

 

Æble
 
E-bog
Om podning mm
Ebog om podning
Trin for trin
 
E-bog kan også købes for 50 kr via mail til flemming@thorninger.net
 

 

 

 
E-bog med fotos