Sonneruplund.dk

     
  English version
     
Æble   Æblesorter
     
  Æbleoversigt i fotos
     
Kimblade fra æbleplante   Så et æbletræ
     
Podning af æbletræ   Podning af æbletræer
     
Okulation   Okulation og chip-budding
     
Befrugtet æble   Stikordsliste
     
Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til indhold så send en mail.
Kontaktoplysninger

   
  Sonneruplund.dk
på Facebook

   

Andre sider med fotos

     
Grønsisken   Fotogallerier mm
   
  Surrealistisk fotografi
   
Rejse til Kina   Fotos af fugle, insekter og fotos fra rejse til Kina
     
  Bella Boskob
     
  Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pigeon
 
Mutzu æbleblomster
 
 
Æblesorter   Æbleblomster
 
     
   
     
     
 

Hvornår kom æblet til Kina?

Mange steder kan man læse, at æbler har været dyrket i Kina længe før vor tidsregning, men der er ingen dokumentation for dette.

Ordet appelsin kommer fra Hollandsk og betyder kinesisk æble. Det tyder jo også på, at hollænder ikke så æbler i Kina, da de forsøgte at få handel i gang med Kina i 1600 tallet.

En dokumentarudsendelse 30-09-2016 fra China Central Television (CCTV) science and education channel, sporer oprindelsen af det oprindelige æble til det nordvestlige Xinjiang, hvor man har fundet et vildt æbletræ, der er 12,9 meter højt, og som man mener er 600 år gammelt.
Ellers har den kinesiske opfattelse været, at æblet blev indført til Kina i midten af 1800 tallet af John Livingstone Nevius, en amerikansk kristen missionær. Livingstone og hans kone siges at have bragt æblekerner med dem til Yantai, i Shandong-provinsen, som nu er en stor æble producerende region.

Efterfølgende undersøgelser af gener har dog vist at de Malus Sieversii æbletræer, der er fundet i Xinjiang er en isoleret gruppe, der adskiller sig fra dem i Kasakhstan, ved at de ikke har bidraget med gener til vore dages spiseæbler.

Derfor ser det stadig ud til, at Kinas æbleproduktion startede med de æblekerner John Livingstone Nevius havde med fra USA i midten af 1800. tallet.

Hvornår begyndte man at pode frugttræer i Kina

Kilde: Grafting as an Agriculturel and Cultural Practice in Ancient China, af Georges Métaillié.

Konkrete beskrivelser af, hvordan man poder frugttræer, forekommer ret sent i kinesisk litteratur.

En foreløber til pode teknikken kunne være en kinesisk tradition som kaldes mulianli. Det går ud på at få grene fra flere træer til at gro sammen, så de danner et mønster. Et fænomen som man har kunnet observere i naturen, hvor 2 træer er vokset sammen. Et fænomen som man i Kina har opfattet som bevis for noget guddommeligt.
Et af de ældste eksempler på en sådan observation, kan man se på låget af Wu Liang Ci skrinet fra Han Dynastiet (206 f.kr. til 220 efter). Her ser man 2 træer, der er vokset sammen.

Den første konkrete beskrivelse af en podemetode forekommer i en afhandling af Qi Min Yao Shu Essential Techniques for the Peasantry) (Mellem år 533 og 544). En barkpodning af et pæretræ beskrives. Der bindes med silke og podestedet dækkes med mudder. Det hele dækkes med jord, så kun toppen af podekvisten er fri.

I 1. århundrede f. kr. findes en beskrivelse af noget, der minder om podning ved afsugning. Fan Shengzhi, eunuk ansat hos kejser Cheng Di, beskriver hvordan han dyrker flaskegræskar. Man sår 10 frø. Når de er kommet op bindes stammerne sammen med stof, der beskyttes med mudder. Efter nogle dage er de vokset sammen. Gem den kraftigste stamme og fjern de andre. Man får større planter, der holder længere i efteråret.
Der findes ikke noget navn for teknikken, men det er den første konkrete beskrivelse af noget, der kan kaldes podning i Kina.

Der er 2 tidligere tekster fra det andet og tredje århundrede f.kr., der af nogle tolkes som, at podning har været kendt i Kina i hvert fald siden det 3. århundrede f.kr.

Fra 2. århundrede f.kr. Zhou Zhou Li skriver: Når appelsin træet krydser Huai floden (går nord), forandre det sig til en tornet lime busk. En hypotese går på, at det skal forstås således, at det er et podet træ, hvor det søde appelsintræ ikke kan overleve i det kolde nord, og grundstammen derfor tager over.

Fra en encyclopedia fra 3. århundrede f.kr.: Hvor et frøløs abrikos træ bliver podet på et andet abrikos træ, bliver frugterne røde og varierede. Den kinesiske tekst skulle være svær at forstå, men det tyder på, at man har kendt til podning i det 3. århundrede f.kr.


 

 

 

 

 

 


 
 

 

Støt denne hjemmeside