Sonneruplund.dk

     
Æble   Æblesorter
     
  Æbleoversigt i fotos
     
Kimblade fra æbleplante   Så et æbletræ
     
Podning af æbletræ   Podning af æbletræer
     
Okulation   Okulation og chip-budding
     
Befrugtet æble   Stikordsliste
   
  English version
   
Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til indhold så send en mail.
Kontaktoplysninger

   
  Sonneruplund.dk
på Facebook

   

Andre sider med fotos

     
Grønsisken   Fotogallerier mm
   
  Surrealistisk fotografi
   
Rejse til Kina   Fotos af fugle, insekter og fotos fra rejse til Kina
     
  Bella Boskob
     
  Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pigeon
 
Mutzu æbleblomster
 
 
Æblesorter   Æbleblomster
 
     
   
     
 

 

 
     
 
Opbevaring af podekviste
Når man skal igang med podningen, kan man sætte podekvistene i vand, hvorved de undgår udtørring
 
 
 
 

Lidt om, at skære og opbevare podekviste

Podekviste til kopulation i marts måned
Podekvisten skulle gerne have ressourcer og energi nok til at producere kallus til at hele barken mellem podekvisten og grundstammen. Det kan tage 1 til 2 måneder.
Poder man med sunde podekviste sidst i marts måned, kan man normalt se at knopperne udvikler sig indenfor en uges tid, især hvis de podede træer står i drivhus. Knopperne bliver større, de brydes, så man begynder at kunne se det grønne, der bliver til et nyt blad.

Undgå at skulle opbevare podekvistene, skær dem samme dag som du poder. (Gælder for æbler og pære. Hos nogle frugtarter som kirsebær brydes knopperne tidligere, hvorfor de bør skæres senest i januar og graves ned.)
Skærer man podekvistene fra sunde træer samme dag som man poder, er man sikker på at de er 100% i orden og hurtigt vil starte processen med at danne kallus. Man kan også skære podekvistene dagene op til podedagen. Man sætter så bare podekvistene i et glas vand, så de holder sig friske. Podekvistene kan bruges indtil knopperne brydes.

Skal podekviste sendes med posten skæres i februar.
Skal man bytte podekviste og sende dem med posten, er det en god ide, at skære og sende medens de endnu er i dvale. Det er de i februar måned med. Så februar er et godt tidspunkt, hvis podekvistene skal sendes med posten. Podekvistene pakkes ind i en fugtig/våd avis og pakkes i en tæt plastikpose.

Podekviste opbevares bedst ved at man pakke dem ind i en fugtig avis, og graver dem ned i en fugtig, men ikke vandlidende jord i skygge. Jordtemperaturen er i de første 3 måneder af året væsentligt under normal køleskabstemperatur. Gennemsnitstemperaturen for årene 2001 til 2016 i Danmark har været: Januar 1,4, februar 1,2, marts 3,3 og april 7,4 grader.
Får man podekviste sendt med posten medens de endnu er i dvale, er den sikreste måde at gemme dem på, at pakke dem ind i en våd avis og grave dem lidt ned i en fugtig, men ikke vandlidende jord et skyggefuldt sted.

Undgå opbevaring af podekviste i køleskab i længere tid.
Kan man holde køleskabstemperaturen under 4 grader, kan podekvistene gemmes en rum tid. - Men et køleskab der bruges i dagligdagen, står ofte på 6 grader. Bliver køleskabet åbnet flere gange om dagen i et rum, der har stue temperatur, vil gennemsnits temperaturen være over 6 grader. Man skal derfor undgå at opbevare podekviste for længe i et køleskab, der bruges i husholdningen.
Selv har jeg et køleskab der står i et uopvarmet udhus som jeg bruger til at gemme podekviste i. Køleskabstemperaturen er skruet ned på det laveste.
I et forsøg er det lykkedes mig at skære podekviste først i oktober og pode med dem sidst i marts. Podninger lykkedes, de udviklede sig dog langsommere end podninger med podekviste skåret sidst i marts.

Brug atamon, hvis du opbevarer podekviste i køleskab
Når jeg opbevarer podekviste i køleskab, pakker jeg dem ind i avisparpir, der fugtes med vand tilsat atamon. Især når temperaturen er for høj i køleskabet, kan der dannes mug på podekvistene, hvis man ikke bruger atamon. Det hele pakkes ind i en tæt plastikpose.

Vedr. podekviste til brug ved barkpodning sidst i april
Skær podekviste medens de endnu er i dvale, gerne sidst i februar. Pak dem ind i en våd avis og grav dem lidt ned i en fugtig, men ikke vandlidende jord et skyggefuldt sted. Hvis udetemperaturen bliver for høj, skal de muligvis graves op først i april og opbevares de sidste 2-3 uger i køleskab. Pak dem ind i avispapir der er fugtet med vand tilsat atamon, og pak det hele ind i en tæt plastikpose. Placer podekvistene nederst i køleskabet og skru ned for køleskabets temperatur.

Hvorfor lykkes podningen ikke?
1 Podekvistene har været gemt ved for høj temperatur, eller er tørret ud. - Lad overflødige podekviste stå i et glas med vand, hvis knopperne ikke udvikler sig er der ingen liv i podekvisten.
2 Grundstammen er gået ud. Undgå at bruge havejord hvis du planter i potter. En regnorm i potten vil spise de små fine rødder.
3 Fladerne mellem podekvist og grundstamme har ikke haft tilstrækkelig kontakt eller sårflader har ikke været tilstrækkeligt afdækkede.

Se podning af æbletræer

 
 

 

Æble
 
E-bog
Om podning mm
Ebog om podning
Trin for trin
 
E-bog kan også købes for 50 kr via mail til flemming@thorninger.net
 

 

 

 
E-bog med fotos