|
De vigtigste grunde til at beskære æbletræer i private haver er:
1. At forme træet så det bliver et smukt træ.
2. At sikre flest mulige vandrette grene, idet det er på vandrette grene, der dannes flest blomsterknopper.
3. At sikre at der kommer lys ind i midten af træer, så der også kan dannes frugter her.
4. At sikre en passende størrelse på træet.
5. At få fjernet visne og syge grene.
6. At få gang i gamle æbletræer der er gået i stå.
Beskæring af ældre træer
I gamle dage mente man, at det var bedst at beskære vinter og forår, men nyere foskning viser at det bedste tidspunkt er juli til september ved alm. vedligeholdelse beskæring. Ved sommerbeskæring undgår man den voldsomme vækst af vandskud.
Unge træer hvor man gerne vil have kraftige årsskud beskæres med fordel om foråret.
Ældrer træer der er gået i stå, så der ikke kommer nye årsskud, beskæres også med fordel om foråret. Kommer der gang i træet, beskærer man så igen sommer/efterår.
 |
Beskærer man ældrer frugttræer vinter eller forår, får man en voldsom vækst af vandskud. |
 |
 |
Ældre æbletræer skal udtyndes, så der kommer lys ind i midten af træet. Grene der vender ind imod midten af træet skæres væk. Der saves lige uden for kraven. Kraven vil vokse ud over såret og lukke det til. |
Kronetræet
I private haver dyrkes de fleste træer som kronetræer med tre til fire gennemgående hovedgrene. Det giver det smukkeste og mest ”naturligt” udseende træ.
Spindeltræet
Spindeltræet beskærer man ikke de første år. Man lader stammen vokse lige op til den ønskede højde. Man beskærer, når træet har næet den ønskede højde, så spindeltræet har form som et juletræ med en kraftig midterstamme og vandrette sidegrene i en spiral omkring stammen. Det fylder ikke ret meget, det er nemt at høste, og formen giver gode vilkår for frugtudviklingen. Det bruges i moderne frugtplantager.
Espaliertræet
Espaliering er en særlig form for formning af træet, som kræver regelmæssigt beskæring.
I en lille have giver smalle espalierer plads til flere frugttræer. Og i større haver kan de fungere som levende skillevægge. Uanset havens størrelse har de espalierede frugttræer flere fordele, som også er med til at opveje den tid, man bruger på beskæring. Frugterne får masser af sol og modnes bedre. Høsten bliver lettere, da frugten ikke skal hentes ned fra en høj trækrone.
Til espaliering, skal man vælge træer der ikke gror for kraftigt. Ønsker man kraftigt voksende sorter, skal man sikre, at de er podede på svagtvoksende grundstammer. Svagt voksende sorter som discovery, james grieve, rød aroma eller rød ananas er velegnede som espaliertræer.
Når et træ espalieres, ønsker man at styre grenenes vækstretning. Der er derfor behov for solid støtte. En sydvendt mur er perfekt, hvis man forsyner den med trælister eller plasticbelagte wirer, som træets grene kan bindes fast til. Her får frugterne masser af sol og varme – ikke mindst fordi muren lagrer varmen og afgiver den, længe efter at solen er gået ned.
Skal træerne danne en fritstående væg i haven, skal man lave et støttesystem af stolper, der forbindes med lister, wirer eller armeringsnet. Listerne skal placeres, så der er cirka 50 cm fra jorden til den nederste liste og cirka 35-45 cm mellem de efterfølgende.
Planter man flere træer ved siden af hinanden, er 2-3 meter en fornuftig afstand. Så kan træerne gro 1-1,5 meter ud til hver side - og danne et tæt og smukt espalier.
Heister æbletræ
Køber man et Heister træ, er det et træ med gennemgående stamme med sidegrene. - Hvis man f.eks ønsker et slankere træ, eller et højstammet træ. Træet er normalt podet på en kraftig grundstamme og bliver et stort træ. Man kan få træet til at danne krone i den højde man ønsker, ved at fjerne de nederste sidegrene.
Søjleæbletræet
Søjleæbletræer er udviklede æblesorter, der har en væksform med en midterstamme, hvor frugterne afsættes på sporer på stammen. Der kommer ingen eller kun få sidegrene. Beskæringen består i at skære evt. sidegrene tilbage. Søjleæbletræer er udviklet til dem, der ønsker små æbletræer, der kan dyrkes i potter, spande eller krukker.
|
|