Sonneruplund.dk

     
Æble   Æblesorter
     
  Æbleoversigt i fotos
     
Kimblade fra æbleplante   Så et æbletræ
     
Podning af æbletræ   Podning af æbletræer
     
Okulation   Okulation og chip-budding
     
Befrugtet æble   Stikordsliste
   
  English version
   
Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til indhold så send en mail.
Kontaktoplysninger

   
  Sonneruplund.dk
på Facebook

   

Andre sider med fotos

     
Grønsisken   Fotogallerier mm
   
  Surrealistisk fotografi
   
Rejse til Kina   Fotos af fugle, insekter og fotos fra rejse til Kina
     
  Bella Boskob
     
  Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
  Frørups og Rolunds æble  
 
Flere af Pometets æbletræer viser sig, at være samme sort, som f.eks. Frørup og Rolund.
 
 

Kan samme æblesort være opstået flere steder i Danmark på samme tid?

At samme sort findes under forskellige navne forskellige steder i landet, kan der være forskellige grunde til. Ofte tænker man, at det er en sort, der er fejlbestemt. - men en sort kan være opstået forskellige steder på samme tid.
Ud fra overvejelser om Hvid Vinter Pigeon, der ikke har været dyrket meget i Danmark, men alligevel har flere efterkommere end mere dyrkede sorter, som ildrød pigeon, er jeg kommet frem til at en del danske sorter er opstået fra grundstammer, hvor podningen er gået galt.
Er grundstammen frøsået, får man kun et nyt træ af en sort, hvis en podning går galt. - Men hvis grundstammerne er formeret vegetativt, kan man få flere grundstammer af samme sort. Hvis der så er flere podninger, der slå fejl, kan man opleve, at den samme sort opstår flere steder.

Blandt de sorter C. Matthiasen har beskrevet, er der flere beskrivelser, der er meget ens, og som kan være beskrivelser af samme sort.
Ved sorterne Frørups æble og Rolund, har Pometes træer, vist sig at være samme sort. En sort fra Als vurderede jeg at kunne være Alsisk citron. Men det viste sig at være samme sort som Frørups og Rolund.

Normandiet har været storlevenrandør af grundstammer fra frø af cider og saft æbler. Nogle gange kan der være sket noget, der har gjort, at man ikke har fået høstet grundstammerne i tide. Man kan så have valgt at skære træerne ned, når de har nået en vis størrelse. Lade dem skyde fra grund og hyppet jord omkring skuddene og har høstet, når skuddene har sat rødder. Grundstammer er så solgt til f.eks. Danmark.
På den måde kan man, med podninger der mislykkes, opnå at samme sort opstår flere steder, hvor man så har givet dem forskellige navne.

 

 

 

Æble
 
E-bog
Om podning mm
Ebog om podning
Trin for trin
 
E-bog kan også købes for 50 kr via mail til flemming@thorninger.net
 

 

 

 
E-bog med fotos