4000 år gamle æbler fra Bornholm. CC Nationalmuseet, foto Lennart Larsen
4000 år gamle æbler fra Bornholm. CC Nationalmuseet.
Fotos fra bogen Acta Archaeologica, 1952
4000 år gamle æbler fundet på Bornhom.
Fundet er publiceret af Hans Helbæk i 1952 i artiklen "Preserved apples and Panicum in the prehistoric site at Nørre Sandegaard in Bornholm" i bogen Acta Archaeologica.
Æbler, der formodes at være Malus sylvestris er fundet ved Nørre Sandegård på Bornholm. Æblerne er dateret til 2.200 år f.kr. og stammer fra den sene bondestenalder.
Æbler er skåret i halve, som æbler fra samme tid fundet omkring schweiziske søer. Æblerne er blevet tørret for at gøre dem holdbare til vinterforråd.
Men er det rene Malus Sylvestris æbler?
Villaret-von Rochow skriver i rapporten "Fruit size variability of Swiss prehistoric Malus Sylvestris", at han er gået ud fra, at maksimum størelsen på M Sylvestris har været 31 x 28 mm. Når de i laboratoriet "forkullede" friske æbler for at kunne sammenligne med de funde æbler, blev æblerne ca. 25 % mindre i bredden og ca. 28 % mindre i højden.
De typiske m. sylvestris er fladrunde, bredere end høje.
Fra samme tid, som fundet på Bornholm, er der fundet lignende æbler rundt om schweiziske søer. En del har været så store, at en del af æblerne må have været Malus Domestika, en krydsning mellem M. Sylvestris og M. Sieversii.
Hvor store var de bornholmske æbler, da de var friske?
Hans Helbæk skriver at man har fundet samtidige vilde æbler på Bornholm og udsat det for tørring og carbonisering, for at kunne sammenligne med de 5000 år gamle æbler. Ses på fotos.
Det største af æblerne fra Sandegaard var 26,5 cm bred og 23,5 cm høj. Det betyder, at det største æble, da det var frisk, var 35 mm bred og 29 mm høj. Hvilket er stort, hvis det skulle være Malus Sylvestris.
Måske er det sødæbler Malus Domestica.
Det kunne måske være Malus Domestica, en krydsning mellem Malus Sylvestris og Malus Sieversii. Æbler der er sødere og mere anvendelige end rene Malus Sylvestris.
Bondestenalderen startede med en indvandring syd fra. Måske havde de også haft æblekerner fra sødæbler med, som indvandrere til Norditalien og schweiz har haft det. Malus Domestica blev dyrket i Norditalien for ca. 6000 år siden.