|
Modne æbler opnår den højeste aroma, men korteste holdbarhed.
Ønsker man at opbevare æblerne længst mulig tid, skal frugten plukkes direkte fra træet, inden de er helt modne. Ved plukning fra træet er aromastofferne ikke fuldstændigt udviklede. Når frugten tages før det naturlige klimaks, får frugterne en anelse mindre aroma og en anelse mindre kulhydrat. Til gengæld får de en mærkbar øget holdbarhed.
Ethylen er en gasart der stimulerer frugtmodning og som selv produceres af modne frugter, dvs. der opstår en selvforstærkende effekt, hvor et modent æble er i stand til at påvirke modningen af andre æbler. Ethylen får ikke kun frugt, men også grønsager til at modne hurtigere, og dermed kan de holde sig i kortere tid. Derfor skal man helst opbevare æbler og grøntsager i hvert sit rum.
Æbler holder sig bedre ude, indtil det bliver rigtig frostvejr, end hvis de står i et lukket rum.
Et godt sted i det sene efterår er udendørs på en overdækket terasse. Husk, at æblerne skal behandles nænsomt. Æbler opbevares bedst i kun 1–2 lag i flade kasser. Det er vigtigt, at der er tilstrækkeligt med ventilationshuller i og mellem kasserne, ligesom den nederste kasse bør hæves lidt over jorden. Herved opnås dels bedre luftskifte omkring den enkelte frugt, så svampesporer og modningsgassen ethylen kan bortføres.
Rådne frugter udskiller rigtigt meget ethylen, så noget af det allervigtigste er, at få dem fjernet øjeblikkeligt.
Som musesikring, kan man lave en platform med stålben til at stille kasserne på, så musene ikke kan komme op til æblerne. Platformen med frugtkasser skal stå frit, så musene ikke får anden adgangsvej.
Kasserne efterses jævnligt, alle syge og rådne frugter fjernes, så smitte ikke spredes til resten af lageret.
Selv om der er forskelle fra sort til sort, gør et par graders nattefrost som regel intet, blot frugten ikke håndteres i underafkølet tilstand. Når vinteren sætter ind med frost og sne, flyttes frugterne til en ventileret kælder eller lignende frostfrit sted med lav temperatur. |
|