|
Det som vi i vore dage opfatter som fælles træk ved pigeon æbler, er dels formen og dels smagen. Et æble med fint afrundet konisk form og en fin aroma af bitre mandler.
Som navnet antyder stammer de ældste pigeon (due) æbler fra Frankrig, hvor de har været meget populære i Normandiet. Herfra har de bredt sig til Tyskland, Sverige og Danmark m.fl. hvor de også har været populære. Det ses bl.a. af de mange kloner og lokale pigeon sorter, der er opstået.
Der er to teorier om hvor navnet pigeonnet eller pigeon kommer fra. Den ene er, at farven på nogle pigeon æbler danner et mønster, der minder om en dues vinge. Den anden tager udgangspunkt i ordet ”pigeonnant”, der knytter sig til korset eller BH, der bruges til at stramme kvinders bryster op, så formen minder om pigeon æbler.
Måske har begge forklaringer været i brug. Det kunne nemlig tyde på, at der er 2 grene af pigeon æbler, nemlig Pigeonnet de Jerusalem, der måske er det tidligste æble, der har fået betegnelsen pigeon. Form og smag skiller sig ud fra de mange andre pigeon sorter. (Hvis det er det rigtige Pigeonnet de Jerusalem jeg har fået fra Brogdale).
Herunder findes navne på en del af de pigeon'er der findes. Nogle af dem er genetisk ens, markeret med grå baggrund.
|
|