Sonneruplund.dk

     
Æble   Æblesorter
     
  Æbleoversigt i fotos
     
Kimblade fra æbleplante   Så et æbletræ
     
Podning af æbletræ   Podning af æbletræer
     
Okulation   Okulation og chip-budding
     
Befrugtet æble   Stikordsliste
   
  English version
   
Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til indhold så send en mail.
Kontaktoplysninger

   
  Sonneruplund.dk
på Facebook

   

Andre sider med fotos

     
Grønsisken   Fotogallerier mm
   
  Surrealistisk fotografi
   
Rejse til Kina   Fotos af fugle, insekter og fotos fra rejse til Kina
     
  Bella Boskob
     
  Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pigeon
 
Mutzu æbleblomster
 
 
Æblesorter   Æbleblomster
 
     
   
     
     
 
Materiale og redskaber til brug ved podning af æble og andre frugttræer
Materiale og redskaber til brug ved podning af æble og andre frugttræer

Podning af nye æbletræer i foråret

 
Podning af æble er nemt, når man ved hvordan. Som minimum kræver det, at man har en grundstamme, en podekvist og en skarp kniv.

Podning ved kopulation

Kopulation har været den mest anvendte teknik til podning af æble i foråret siden 1700 tallet, hvor Esaias Fleischer skrev sin havebog ” Forsøg til en Dansk Haugebog”.

Man skærer et plant skråsnit i grundstammen og et plant skråsnit i podekvisten, således at de 2 snit passer sammen. Grundstamme og podekvist bindes sammen og sårflader forsegles med podevoks.
kopulation af æble podning af æbletræ
Når podekvisten og grundstammen har samme tykkelse giver et skråsnit i begge stor kontakt mellem vækstlagene, der findes lige under barken.
kopulation af æblesort
Sidepodning
Er grundstammen tykkere end podekvisten bliver der bedre kontakt mellem vækstlagene, hvis man nøjes med at skære et lag af grundstammen i den ene side. Det hedder også en sidepodning.
Podning med podetape Podning med podevoks podning med saarbalsam
På billederne herover vises en podning, der er bundet med podetape, en podning der er udført med podeelastik og podevoks, og en podning der er udført med bast og sårbalsam.
Ved brug af bast kan det være nødvendigt, at skære materialet over efter et par måneder, for at sikre at tykkelsesvæksten ved podningen ikke hindres. Ved brug af podetape og podeelastik har man ikke dette problem, da podetapen og podeelastikken strækkes i takt med tykkelsesvæksten.
Kopulation af æble plus værktøj Podning ved kopulation
Skråsnittene skæres traditionelt med en skarp podekniv på lige stykker af podekvist og grundstamme. Nogle gange kan knopperne sidde så tæt, at det kan være svært at finde et lige stykke og få skåret en lige flade. Det kan derfor være en hjælp at have en podehøvl, hvormed man altid kan lave lige snitflader. Er snitfladen på podekvist og grundstamme af forskellig bredde, sørger man for, at de flugter i den ene side, så vækstlagene støder sammen, i det mindste, i den ene side. Snittet på podekvisten må gerne rage lidt op over grundstammen, da barken heles nedad.
 

Alternative podninger

Af og til kommer man ud for at man gerne vil have kopieret gamle æbletræer, hvor man imidlertid ikke kan finde egnede årsskud. Man kan så istedet pode med ældre grene, sovende øjne og endda blomster sporer.

Podning med sovende øjne

Podekviste Sovende øje
Mange gange, når jeg får materiale fra gamle æbletræer, er der ingen årsskud, og de knopper, der er, er blomsterknopper, som ikke er egnede til at pode. Jeg vælger så nogle lige grenstykker med sovende øjne og sætter dem i vand i drivhuset.
Når jeg kan se at der er liv i et sovende øje, poder jeg det på grundstammen. Der kan gå 1 til 3 uger inden man kan se liv i de sovende øjne. Podning med de sovende øjne, der er vagt til live, lykkes i samme omfang som knopper på årsskud.

Podning med blomstersporer, metoden hedder sidespaltepodning

Forår 2019 fik jeg noget materiale fra et gammelt træ som det var usikkert om det ville leve et år til. Materialet bestod af blomstersporer med blomsterknopper.
Blomstersporer med blomster knopper
Blomstersporer med blomster knopper.
Sidespalte podning Der laves et snit midt på en grundstamme. Podningen laves midt på grundstammen for, at podningen kan tilføres væde både oppe fra og nede fra.
Sidespaltepodning Der laves et skråsnit på begge sider af sporen. Det der skal vende indad lidt længere end det andet.
Podning med blomsterspore Blomsterknopperne fjernes fra sporen. Podningen bindes med podetape og forsegles med podevoks.
Podning med blomsterspore Ca. 20 dage efter ses spirer på blomstersporerne, opstået ud fra sovende øjne, som der findes mange af.
Nu klippes grundstammen af lige over podningen.

Podning ved afsugning

Podning ved afsugning – en podemetode, der også kan anvendes ved frugtsorter, der er vanskelige at pode, som kirsebær og måske valnød. Podemetoden kan bruges selv efter, at knopperne er brudt.
Det specielle ved metoden er, at podekvisten bliver siddende på modertræet samtidig med, at den podes på grundstammen. Grundstammen placeres således, at den kan nås af grenen fra træet, der skal podes fra. Grundstammen kan evt. plantes i en potte, der bindes til en pæl, så den når den rette højde. Der skæres et fladt snit på grundstammens ene side og på kvistens ene side, således at de 2 snit kan sættes sammen. Podekvist og grundstammen bindes sammen, og der smøres med podevoks. Podekvisten skæres fra modertræet i sensommeren og man har et nyt træ.
Podning ved afsugning Podning ved afsugning af kirsebær
Grundstammen placeres på en pæl, så den kan nå årsskud på kirsebærtræet. Barken skæres væk på de sider af grenene, der skal bindes sammen. Der bindes med bast for, at podningen kan overleve blæsten. Til sidst tættes med podetape. Efter 2-3 måneder kan grundstammen med kvist skæres fri af modertræet.
 

Hjemmelavet podevoks

Står man og mangler podevoks, kan man lave sin egen af stearin og madolie.
Stearin og madolie smeltes sammen over et vandbad i forholdet 1 til 1, vægt.
Der kan bruges bivoks istedet for stearin.
Hjemmelavet podevoks Hjemmelavet podevoks
Det er meget vigtigt, at der røres i podevoksen under afkøling, da den ellers krystaliserer og bliver ubrugelig.


Om at skære og gemme podekviste.
  
Bast versus podetape 2013.
 
Kopulation med tungesnit 2014.
 
Luftaflægning (kinesisk aflægning) 2014.
 
Podning med sovende øjne og podekviste skåret i oktober 2014.
 


 
 

 

Æble
 
E-bog
Om podning mm
Ebog om podning
Trin for trin
 
E-bog kan også købes for 50 kr via mail til flemming@thorninger.net
 

 

 

 
E-bog med fotos