Sonneruplund.dk

     
Æble   Æblesorter
     
  Æbleoversigt i fotos
     
Kimblade fra æbleplante   Så et æbletræ
     
Podning af æbletræ   Podning af æbletræer
     
Okulation   Okulation og chip-budding
     
Befrugtet æble   Stikordsliste
   
  English version
   
Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til indhold så send en mail.
Kontaktoplysninger

   
  Sonneruplund.dk
på Facebook

   

Andre sider med fotos

     
Grønsisken   Fotogallerier mm
   
  Surrealistisk fotografi
   
Rejse til Kina   Fotos af fugle, insekter og fotos fra rejse til Kina
     
  Bella Boskob
     
  Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pigeon
 
Mutzu æbleblomster
 
 
Æblesorter   Æbleblomster
 
     
   
   
 

Æbleskurv er svampen Venturia inaequalis, der laver infektioner på blade og frugter. Svampen spredes i april-maj fra døde blade til nyudsprungne blade. Æbleskurv er et stort problem både i konventionel som økologisk frugtavl, hvor den forårsager store afgrødetab.

Skurv kræver fugtighed for at spredes, hvorfor det er vigtigt, at æbletræerne kan tørre hurtigt op efter regn. Man kan begrænse skurven ved at sørge for, at der er luft omkring træerne ved ikke at plante for tæt.  Man kan holde kronen åben ved beskæring, og man kan fjerne nedfaldent løv i løbet af vinteren.

 
 
   
Skurv på Mutzu æble
I private haver er skurv hovedsageligt et kosmetisk problem. Man er ikke afhængig af store afgrøder, og æblerne kan skrælles og spises alligevel, selvom udseendet ikke er perfekt.
   
Makrofoto af skurvplet på æbleblad Skurvplet på oversiden af æbleblad.
   
Skurv på æbleblad, makrofoto Skurvplet på undersiden af æbleblad.
   
 
 

Vil man være sikker på at få perfekte æbler, skal man vælge sorter der er modstandsdygtige overfor skurv. Der er nogle gode sorter blandt de almindeligt solgte æbler i planteskolerne. Nogle sorter jeg kan anbefale til private haver findes her "De bedste æblesorter til haven".


Skurvresistens
Der er en del nye æblesorter, der bliver beskrevet som resistente overfor skurv. Det er sorter, der er fremavlet med henblik på at skabe skurvresistente sorter. En Japansk paradisæblesort ved navn Malus Floribunda har en naturlig resistens overfor skurv på grund af et enkelt gen, der har fået betegnelsen vf genet. Det er lykkedes at avle genet over i nye æblesorter, der derved er blevet resistente overfor tidligere kendte skurvracer. Imidlertid er der kommet nye skurvracer til, der har brudt denne resistens. Derfor er det ikke nok, at vælge æblesorter ud fra, at de er bærer af vf genet. Der skal også være en erfaring for, at de er modstandsdygtige overfor de nye skurvracer. Et æble som Ahrista har en resistens på grund af vf genet, samtidig med, at det er modstandsdygtig overfor de nye skurvracer.

Den rusiske æblesort Antonovka er polygen (flere gener) resistent overfor skurv. Defor kan den være interesant i forbindelse med at udvikle nye æblesorter, der kan dyrkes økologisk.

Blandt de vilde asiatiske æbler, malus sieversii, der i overvejende grad vokser i Kazakhstan, findes der træer, der er modstandsdygtige overfor skurv og andre sygdomme. Malus sieversii er derfor også interessant i forbindelse med udvikling af nye æblesorter, der kan dyrkes økologisk.

 

 

 

 
 
 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Æble
 
E-bog
Om podning mm
Ebog om podning
Trin for trin
 
E-bog kan også købes for 50 kr via mail til flemming@thorninger.net
 

 

 

 
E-bog med fotos