Sonneruplund.dk

     
Æble   Æblesorter
     
  Æbleoversigt i fotos
     
Kimblade fra æbleplante   Så et æbletræ
     
Podning af æbletræ   Podning af æbletræer
     
Okulation   Okulation og chip-budding
     
Befrugtet æble   Stikordsliste
   
  English version
   
Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til indhold så send en mail.
Kontaktoplysninger

   
  Sonneruplund.dk
på Facebook

   

Andre sider med fotos

     
Grønsisken   Fotogallerier mm
   
  Surrealistisk fotografi
   
Rejse til Kina   Fotos af fugle, insekter og fotos fra rejse til Kina
     
  Bella Boskob
     
  Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pigeon
 
Mutzu æbleblomster
 
 
Æblesorter   Æbleblomster
 
     
   
     
 

Plantning af æbletræer

Som mange andre planter skaber æbletræer jordtræthed. Man skal derfor ikke plante nye æbletræer, hvor der tidligere har stået et æbletræ, medmindre jorden bliver skiftet ud.
Ved plantning af  pottede træer i vækstperioden, skal man vande potten grundig ca. 10 min før plantningen. Rødder der er våde klarer bedre omplantningen, uden at rødderne tager skade.
Grav plantehullet så det er dybere og bredere end potten. Det gøre at der efter plantningen vil være løsere jord omkring rod klumpen, som rødderne har nemmere ved at vokse ud i.
Når hullet er gravet, vandes hullet grundigt med en til to spande vand alt efter hvor tør jorden er. Når vandet er suget ned i jorden plantes træet. I første omgang fyldes hullet ikke helt op, men ca. 2/3  op. Der vandes igen inden hullet fyldes helt op. Til sidst trædes jorden fast omkring træet.
Træet skal plantes så podestedet er over jorden. Det er ofte i samme højde, som det har stået i potten. Kommer podestedet under jorden, risikerer man, at træet over grundstammen begynder at sætte rødder. Det bliver så ikke grundstammen, der bestemmer hvor stort træet til sidst vil blive.

Når plantningen er vel overstået, skal man holde jorden omkring træet fri for ukrudt. Ellers får de nye rødder hurtigt alt for hård konkurrence fra græs og andet ukrudt. Konkurrencen fra græs og ukrudt, er nok den væsentligste grund til at unge træer mistrives.

I det første år efter plantning, skal træet vandes i tørre perioder. Når der vandes skal der vandes grundigt. Sjatvanding får træet til at danne rodnet i jordoverfladen, hvorved det bliver sårbart overfor tørke. Vandet skal langt ned, så træets rødder vil søge nedad.

Plantes træet i en normal havejord, skal nyplantede træer ikke gødes. Det vigtigste er vanding og fjernelse af ukrudt omkring træet.

Plantetid - frugttræer plantes bedst om efteråret

Frugttræer der sælges som pottede træer, med rødderne beskyttet af en plastpotte eller plastpose kan plantes hele året, men den bedste tid er efteråret. Træet kan så komme igang med at udvikle sit rodnet, og vil være bedre rustet til at klare tørre perioder som ofte kommer i forsommeren. Træernes rodnet vokser mest i foråret før løvspring og om efteråret. Træer plantet i september har så både efteråret og foråret til at udvikle sit rodnet.
Køber man træerne som barrodsplanter, skal de plantes i perioden, hvor de er i dvale. Dvs. december til marts.

Planteafstand for æbletræer

De fleste træer, der sælges i plantecentrene, er podet på mellemstammer som MM106 og M7. Her kan man som hovedregel regne med, at diameteren på kronetræer bliver 4 til 5 meter, hvorfor 4 til 5 meter er en fornuftig planteafstand. Jo større afstand man vælger jo mindre bliver smittetrykket af svampesygdomme.

For æbletræer podet på vildstamme kan kronediameteren blive op til 10 meter eller mere. Da der går en del år før træet når den størrelse, vil man oftest vælge at plante i kortere afstand som 5 til 6 meter og så fjerne nogle af træerne, når pladsen bliver for trang.

I moderne plantagedrift hvor man satser på spindeltræer på svage grundstammer som M9, plantes der med en afstand på 1 til 1,5 m mellem træerne og en afstand på 2,5 til 4 m mellem rækkerne.

Æblesorter som espalier plantes normal i en afstand af 2 til 3 meter. Man sammensætter sort og grundstamme, så man har et svagtvoksende træ.

 
     
 

Beskyttelse af nyplantede æbletræer mod rådyr og gnavere

 
     
  Rådyr elsker små træer. Så har man rådyr hvor man bor, er det en god ide at sætte lidt havehegn omkring nyplante træer de første år.
Til at beskytte mod gnavere, der kan finde på at gnave barken af over jorden, kan bruges en plastspiral som barkbeskytter, der anbringes, så den går et stykke ned under jorden.
 
 
Ungt æbletræ der er beskyttet mod rådyr med havehegn og mod gnavere med barkbeskytter (plastspiral).
 
 
 
 

 

Æble
 
E-bog
Om podning mm
Ebog om podning
Trin for trin
 
E-bog kan også købes for 50 kr via mail til flemming@thorninger.net
 

 

 

 
E-bog med fotos