Annurca er formentlig verdens ældst kendte æblesort.
Annurca æblet formodes at være en romersk sort fra Syditalien, nævnt af Pliny den Ældre i hans Naturalis Historia (før år 79) under navnet Mala Orcula. Navnet Annurca fik sorten i the Arboriculture Handbook af botaniker Giuseppe Antonio Pasquale (1876).
Sorten har op til anden verdenskrig været meget dyrket i syd Italien, men er siden blevet udkonkurreret af sorter der er nemmere at dyrke. Sorten dyrkes dog stadige på grund af de smagsmæssige kvaliteter.
Æbler er lille, saftigt sødt med lidt syre. Det bevare æblesmag og aroma i lang tid.
Annurca æbler skulle indeholde ekstra høje niveauer af vitamin A og C samt en speciel type æblesyre, der giver den en karakteristiske smag.
Sorten plukkes sent og modningen sker efter plukningen. Æblet kan holde sin kvalitet meget længe.
Podekviste har jeg fået fra Brogdale i England foråret 1917. |